Σέιχ Σου

Σέιχ Σου

Το Σέιχ Σου, επίσης γνωστό ως Κεδρηνός Λόφος, είναι περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. Αποτελεί πνεύμονα της πόλης και χώρο αναψυχής των κατοίκων της. 

Η ονομασία «Σέιχ Σου» (τουρκικά: Şeyh Su), αποδίδεται στα ελληνικά ως «νερό του Σεΐχη» και προήλθε από βρύση που υπήρχε εντός του μουσουλμανικού νεκρικού μνημείου, γνωστού ως τουρμπέ, ερείπια του οποίου σώζονται έως σήμερα στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα». «Χίλια Δέντρα» ήταν η πρώτη ονομασία του αρχικού πυρήνα του δάσους κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. Η ονομασία Κεδρηνός Λόφος υιοθετήθηκε ως προτιμητέα ελληνική μετά από πρόταση του ποιητή Γεωργίου Βαφόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Είναι ιδανικός προορισμός για πρωινούς ή απογευματινούς περιπάτους όταν επιθυμούμε να βρεθούμε μακριά από τη φασαρία της πόλης. Ένα δίκτυο μονοπατιών προσφέρει τη δυνατότητα για περίπατο, βόλτες με ποδήλατο και πικνίκ σε ένα καταπράσινο περιβάλλον σε κοντινή απόσταση, σχεδόν μέσα σε μια μεγαλούπολη! Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης, το οποίο προσκαλεί τους δραστήριους και απαιτητικούς επισκέπτες να το ανακαλύψουν.

 

Στο Σέιχ Σου φιλοξενούνται 277 είδη ανώτερων φυτών, ανάμεσα στα οποία κάποια, όπως το χελιδονόχορτο (Digitalis lanata), είναι προστατευόμενα. Το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους, περίπου 75%, καλύπτεται από πευκοδάση. Στις βόρειες και βορειοανατολικές πλευρές του δάσους υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις με πουρνάρια, ενώ κατά μήκος των υδάτινων ρευμάτων φύονται πλάτανοι, με κυρίαρχο είδος τον ανατολικό πλάτανο.

 

Events

Γυναίκες που τολμούν, Γυναίκες που επιχειρούν
Γυναίκες που τολμούν, Γυναίκες που επιχειρούν

Γυναίκες που τολμούν, Γυναίκες...

23 Σεπτεμβρίου, 2023 - 23 Σεπτεμβρίου, 2023
Επιμελητήριο Σερρών
Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη SEREXPO 2023!
Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη SEREXPO 2023!

Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη S...

24 Σεπτεμβρίου, 2023 - 24 Σεπτεμβρίου, 2023
Επιχειρηματικό Κέντρο του Επιμελητηρίου Σερρών «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» (πρώην Στρατόπεδο Κολοκοτρώνη)

Verified by MonsterInsights